Juli 2025

Autoriteit en empathie: sleutels tot succesvolle marketingcommunicatie

Leer de uitdagingen van jouw klanten écht doorgronden en biedt een betrouwbare oplossing die werkt.

Video commercials op social media, aanbiedingen via e-mails en advertenties op radio, tv en internet… Dagelijks worden we overspoeld met reclame- en marketingboodschappen. Hoewel alle aanbiedingen en beloftes ons ongetwijfeld verder brengen, bestaat het merendeel van alle content uit luidruchtige marketingboodschappen die eerder irritatie wekken dan interesse.

Als bedrijf weet je hoe belangrijk het is om jouw boodschap duidelijk over te brengen bij jouw doelgroep. Maar hoe communiceer je jouw merk, product en dienst op een manier die niet alleen gezien en gehoord wordt, maar overtuigt en aanzet tot actie? Het antwoord ligt in krachtige marketingcommunicatie, waarbinnen de juiste mix van autoriteit en empathie ten grondslag ligt.

 

Autoriteit voor een betrouwbare keuze

Een veelgemaakte fout in marketingcommunicatie is dat merken hun expertise communiceren zonder daarbij waarde toe te voegen voor de ontvanger. Autoriteit tonen gaat verder dan “wij zijn de beste in wat we doen.” Door inzicht te bieden in de problemen die jouw klanten ervaren, betrouwbare oplossingen aan te dragen én openlijk relevante kennis en ervaringen te delen neem jij jouw doelgroep bij de hand en creëer je vertrouwen (tip: download vooral even het jaarlijkse rapport van Edelman over thought leadership).

Begin daar waar jouw doelgroep zich bevindt (lees even mijn eerdere artikel over community persona). Wat zijn hun échte uitdagingen? Hoe raakt jouw product of dienst de kern van dat waarnaar zij op zoek zijn? En welke stappen moeten zij zetten om tot de gewenste oplossing te komen? Deel niet enkel jouw successen; wees transparant over het proces en zorg dat jouw expertise aantoont dat jij degene bent die hen het beste kan helpen.

 

Concrete acties die bijdragen aan jouw autoriteitspositie:

  • Deel inzichten en kennis, idealiter ondersteund met data, op social media en andere kanalen waarop de doelgroep actief is;
  • Maak gebruik van praktische voorbeelden in plaats van enkel claims te maken;
  • Ga online en offline in gesprek met jouw doelgroep. Verdiep je in hun uitdagingen en geef waar mogelijk waardevolle adviezen;
  • Laat klanten, partners en andere autoriteiten aan het woord; deel reviews, testimonials en awards van de mensen en bedrijven die je eerder hebt geholpen.

 

Empathie als gamechanger

Empathie draait in essentie om het vermogen om écht te begrijpen wat jouw klanten beweegt. Het gaat verder dan cijfers of data; het is het gevoel dat je als organisatie oprecht luistert, meeleeft en begrip toont. Juist dat maakt het verschil in succesvolle marketingcommunicatie. Bedrijven die zich verdiepen en weten in te leven in de uitdagingen, wensen en emoties van hun klanten, bouwen sneller sterke en loyale relaties op. Mensen zijn immers geen pure, rationele beslissers (lees vooral even het baanbrekende onderzoek van Kahneman & Tversky) en we vertrouwen iemand sneller wanneer we die persoon aardig vinden (Halo-effect).

 

Empathische marketingcommunicatie kan klein beginnen:

  • Benoem de problemen van jouw doelgroep in termen als “wij begrijpen dat…”, om te laten zien dat je je verdiept hebt in hun situatie;
  • Wees transparant over eventuele drempels in plaats van deze uit de weg te gaan en laat zien hoe deze drempels overwonnen kunnen worden;
  • Maak beloftes die je ook écht kunt waarmaken en ben eerlijk in dat wat niet op te lossen is.

Daarnaast is een zelfkritische, nieuwsgierige en empathische werkhouding binnen jouw organisatie van belang om op de hoogte te blijven van dat wat er bij de doelgroep speelt. Stimuleer teams om met een open blik naar klanten te kijken, moedig dialoog aan en wees bereid om continu te leren van feedback. Denk aan concrete initiatieven zoals klantpanels of persoonlijke klantinterviews. Zo geef je empathie niet alleen een plek in je boodschap, maar ook in je manier van werken – wat niet alleen resulteert in meer betrokken klanten, maar ook in betrokken medewerkers.

 

Stop met schreeuwen, start met verbinden

Waarom dit zo belangrijk is? Mensen scrollen razendsnel voorbij irrelevante, onoprechte en generieke marketingboodschappen. Jouw kans om mensen te raken en te binden is vluchtig en daarom is het cruciaal dat jouw verhaal authentiek en overtuigend is en écht aansluit bij jouw doelgroep.

Door te bouwen op een fundament van autoriteit (vakmanschap, kennis en ervaring) én empathie (oprechte interesse, verdieping en verbinding) verbeter je jouw marketingcommunicatie en vergroot je de kans op succes in termen van aandacht, betrokkenheid en conversie.

Heb jij het gevoel dat de marketingcommunicatie van jouw organisatie een hoger niveau moet aantikken? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Stuur mij dan even een berichtje (geert@sociaal-kapitaal.nl). Samen zorgen we ervoor dat jouw boodschap niet alleen gehoord en gezien, maar ook onthouden wordt en zorgt voor resultaat.

Meer weten?
Maak er werk van!