LinkedIn

LinkedIn Jobs: zo plaats je jouw vacature op LinkedIn

Geschreven door
LinkedIn Jobs: zo plaats je jouw vacature op LinkedIn
Geert Groen

De werkloosheid in Nederland daalt, terwijl het aantal vacatures stijgt. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. Bedrijven proberen op allerlei manieren aan geschikt personeel te komen en naast plaatsing van vacatures op websites als Monsterboard en Indeed maken steeds meer bedrijven gebruik van de eigen social media kanalen. De vacature wordt op de website geplaatst en de link wordt gedeeld op de zakelijke Facebook- en LinkedInpagina. Maar is dat genoeg in een klimaat waarbij steeds meer professionals worden weggekaapt bij hun huidige werkgever? En hoe zet je een vacature zo efficiënt mogelijk weg op de vacaturebank van LinkedIn (beter bekend als LinkedIn Jobs)? In dit blog praat ik je bij over de diverse mogelijkheden die LinkedIn biedt om de vacatures van je bedrijf goed weg te zetten. Heb je geen vacature, maar ben je juist op zoek naar een baan? Lees dan even mijn how-to blog dat ik in 2016 schreef met daarin alles over solliciteren op LinkedIn.

LinkedIn Jobs

Het vacature-tabblad binnen LinkedIn heet LinkedIn Jobs en maakt onderdeel uit van LinkedIn Recruiter, wat in basis gratis is. Om hiervan gebruik te maken dien je te beschikken over één of meerdere zakelijke pagina’s. Voordat ik van wal steek met mijn best practices, eerst even een top-10-lijstje van beroepen waarbij de vacature momenteel het moeilijkst te vervullen is (bron: Recruitingroundtable.nl):

 1. Verzorgende individuele gezondheidszorg (IG) niveau 3
 2. Psychiater
 3. Servicemonteur koeltechniek
 4. Machinist
 5. Lasser
 6. Wijkverpleegkundige
 7. Frontend-developer
 8. Loodgieter
 9. Java-developer
 10. Verpleegkundige niveau 4

Ook op LinkedIn Jobs zijn vele vacatures te vinden van bovenstaande beroepen. Het plaatsen van een dergelijke vacature is echter niet gratis, maar wat kost nou zoiets? Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Je betaalt dagelijks een bedrag aan LinkedIn en je bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag is. LinkedIn geeft hierin advies gebaseerd op het type vacature, maar dit advies (bijvoorbeeld €15,00 per dag) kun je beter laten voor wat het is, aangezien de bedragen in de praktijk nogal kunnen fluctueren.

Welk bedrag is dan wel aan te raden? Momenteel geldt er een minimale investering van ongeveer €4,50 om je vacature te plaatsen op LinkedIn Jobs. In het invoerveld geef je aan dat je €1,00 per dag wilt besteden en vervolgens toont LinkedIn de minimale kosten om jouw vacature te plaatsen. Dit minimale budget hanteer je wanneer je wilt testen hoe LinkedIn Jobs in zijn werk gaat, maar ook wanneer de urgentie tot het vervullen van de vacature nog niet heel erg hoog is. Wat krijg je hier voor terug:

 • je vacature wordt geplaatst en is vanaf dat moment vindbaar voor sollicitanten op LinkedIn Jobs
 • de vacature wordt weergegeven op je zakelijke pagina
 • je krijgt toegang tot de Vacature Beheermodule in LinkedIn Recruiter: een CRM-achtige omgeving waar meteen allerlei LinkedIn-profielen worden weergegeven die voldoen aan jouw vacature.

Binnen de Vacature Beheermodule kun je maximaal vijf personen uitnodigen middels een persoonlijk bericht, maar als je een beetje slim bent noteer je alle personen die naar jouw idee aansluiten bij het profiel en benader je deze personen dan vervolgens direct via LinkedIn in plaats van gebruik te maken van de beheermodule. Wanneer je kiest voor een hoger dagelijks budget krijg je niet meer opties dan bovenstaande, maar je vacature wordt wel op een hogere positie weergegeven in de vacaturebank. Het is dan ook aan te raden om voor een hoger bedrag te kiezen wanneer de urgentie hoog is.

LinkedIn Ads

Na plaatsing van je vacature in LinkedIn Jobs tref je in de Vacature Beheermodule de mogelijkheid aan om de vacature gesponsord weg te zetten. Door middel van deze actie zal je advertentie nog prominenter worden weergegeven in LinkedIn Jobs en zien relevante personen de vacature voorbijkomen als suggestie in je tijdlijn. Echter valt dit type advertentie niet goed op, dus wat mij betreft kun je deze sponsoring achterwege laten. Beter is het om gebruik te maken van de LinkedIn Advertentiemodule, te vinden onder het kopje ‘Werk’ in de donkerblauwe balk bovenin. Via deze weg is het mogelijk om een bericht, dat je op de zakelijke pagina plaatst, gericht weg te zetten middels een advertentie. Doe dit echter alleen wanneer het vervullen van de vacature een hoge mate van urgentie heeft.

Start met het plaatsen van een bericht op je zakelijke pagina dat een link bevat met de URL-verwijzing naar je website of naar de reeds geplaatste vacature op LinkedIn Jobs. Maak deze op met een aantrekkelijke, herkenbare tekst en pas de afbeelding aan naar een leuke foto van zijn of haar toekomstige collega’s of werkplek. Na plaatsing van het bericht is het mogelijk om een advertentie te maken middels de LinkedIn Advertentiemodule. Doorloop de stappen en vul de doelgroep zo specifiek mogelijk in: je wilt namelijk niet dat je LinkedIn betaalt voor ongeschikte kandidaten. Aangekomen bij het kiezen van het juiste budget is het erg belangrijk om voor een einddatum en totaalbudget te kiezen, zodat je controle behoudt over de kosten. Als bod zou ik adviseren om hoog in te zetten (bijvoorbeeld een cent hoger dan de hoogste huidige bieder), zodat je zeker weet dat LinkedIn de advertentie in eerste instantie goed wegzet. Bij veel clicks in korte tijd zal LinkedIn de kosten per click naar beneden drukken, zodat de advertentie bij veel animo niet al na een dag stop wordt gezet en LinkedIn een adverteerder tevreden houdt. Vul je favoriete betaalwijze in en klaar is kees.

‘To go the extra mile’

Naast het plaatsen en promoten van je vacature op LinkedIn is het belangrijk om je te verplaatsen in je potentiële kandidaat. „Zijn we als bedrijf aantrekkelijk genoeg en zo ja, profileren we onszelf ook als zodanig“? De sollicitant heeft met name in bovengenoemde beroepen keuze te over en zal naast primaire arbeidsvoorwaarden ook geïnteresseerd zijn in het bedrijf zelf en de cultuur die er heerst. Voor een dergelijk bedrijf is het dan ook enorm belangrijk om je uiterste best te doen om een fijne werkplek te creëren en dat uit te dragen. Zorg dat de website op orde is en dat deze aansluit bij de hedendaagse wensen en plaats met regelmaat berichten op social media waarin je subtiel laat doorschemeren hoe leuk het is om voor jouw bedrijf te komen werken. Stel collega’s voor en verlaag de drempel om contact met het bedrijf te zoeken.

Ben je al lange tijd op zoek naar een geschikte kandidaat en ben je benieuwd naar de overige mogelijkheden van sociale media? Neem dan even contact met mij op. Wellicht kan ik je verder helpen. Succes!

leesvoer

Dit is ook écht iets voor jou

Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Contentcreatie
Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Nu lezen
Maak kennis met Anne!
Overige Updates
Maak kennis met Anne!
Nu lezen
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Strategie
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Nu lezen
Bedankt voor je inschrijving. Veel leesplezier!
Oeps! Daar ging iets niet goed. Probeer het nog eens.
what's your story

We komen graag bij je langs!

Wij houden van laagdrempelig, persoonlijk contact en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Daarom komen we graag bij je langs voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Laten we kennis maken!