Pinterest

Hip, hipper, hipst op Pinterest!

Geschreven door
Hip, hipper, hipst op Pinterest!
Milou Boots

En? Voel jij jezelf al de Superman van Pinterest? Voor de lezer die pas net inhaakt; dat was de titel van mijn vorige blog. Hierin nam ik je mee in de opbouw van een goede campagne op Pinterest en doelgroeptargeting. Ondertussen zijn we alweer aangekomen bij deel drie, en tevens ook het laatste deel van deze blogreeks over de inzet van Pinterest voor jouw bedrijf. Heb je het echt even allemaal gemist?

In dit blog neem ik je mee in de Pinterest Shop, Pinteresttrends en Augmented Reality, maar eerst wil ik kort met je terugblikken.

Rewind

Ik zie dat Pinterest vaak over het hoofd wordt gezien en dat vind ik erg jammer. Dat was ook mijn motivatie om een blogreeks te schrijven over dit platform. Pinterest zorgt voor een groter bereik, meer verkeer richting je website, betere omzet en het platform draagt bij aan je naamsbekendheid. Daarbij inspireert Pinterest tot actie. Vooral het woordje ‘’inspireren’’ vind ik een erg belangrijke. Juist in de oriëntatiefase is het de kunst om iemand aan je te binden en kan jouw Pinterestpagina zeker van toegevoegde waarde zijn. Naast een social media platform is het ook een visuele zoekmachine en e-commerce platform. Over dat laatste lees je hieronder meer. 

Shop till you drop

Oké, deze subtitel klinkt misschien een beetje vrouwelijk, maar dat mag ook wel. Maar liefst 70% van alle Pinterestgebruikers is namelijk vrouw en daarom ook goed nieuws voor alle dames. Wist je dat we sinds een half jaar ook écht kunnen winkelen via Pinterest? Maak kennis met de Pinterest Shop. Het is een soort marktplaats waar kleinere ondernemers hun producten aanbieden en het richt zich momenteel nog op de ondernemers met eigen ontwerpen. Momenteel zijn er 17 bedrijven (nu alleen nog uit de V.S.) aangesloten die honderden, veelal handgemaakte, producten aanbieden. De kleine bedrijven verkopen onder andere leren tassen, gezichtsverzorging, haarproducten voor krullen, herbruikbare silicone producten en bijzondere dekens. Er zitten inderdaad unieke spullen tussen, dus wat dat betreft heeft Pinterest niets teveel gezegd. 

Volgens Pinterest neemt het aantal kleine bedrijven die hun producten of diensten op het platform onder de aandacht brengen alleen maar toe. Pinterest ziet namelijk een stijging in zoektermen zoals ‘’small business plans’’ en ‘’small business marketing.’’ Dus de hoogste tijd dat dit ook naar Nederland komt, zodat jij een start kan maken met een account voor je bedrijf. Maak mooie content met unieke foto’s, zorg dat het duidelijk is wat je aanbiedt, maak shopping ads van je pins en vlammen maar!

Pinterest shopping: direct aankopen doen vanuit Pinterest

Augmented Reality

Letterlijk betekent dit aangevulde realiteit en het is tegenwoordig niet meer weg te denken in de online wereld. HEMA promoot bijvoorbeeld haar eigen make-up merk door middel van Augmented Reality. Via Instagram kunnen vrouwen het gewenste product kiezen en vervolgens via de make-up filter testen of het product bij hun past. Een ander platform wat barst van Augmented Reality is natuurlijk Snapchat. Pinterest kan niet achterblijven en heeft sinds januari 2020 de eerste testfases live gezet. De Pinterest-App laat gebruikers, wel alleen nog in de VS, zien hoe make-up je echt staat via de Try-On functie via je camera.

What’s trending?

Pinterest Trends is een nieuwe tool die momenteel alleen nog actief is in de VS en geeft ons, marketeers, een overzicht van de best scorende zoekopdrachten op het platform. Hoewel het nog niet actief is in Nederland is het wel eens interessant om te kijken waar mensen in de VS veel op zoeken. En wat is wereldwijd trending terwijl ik mijn blog schrijf? Het coronavirus. Wanneer je op de Pinterest Trends pagina kijkt, zie je dan ook een enorme boost op zoektermen zoals ‘’home workouts’’, ‘’spa day at home’’ en ‘’home office’’. De trendspagina geeft vervolgens aan welke sub-termen er veel gebruikt worden en welke pins populair zijn bij de zoekterm. Rondneuzen? Dat kan via deze link.

Pintest Trends: van re-wilding tot space everything

Pinterest heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de meest trending thema’s wereldwijd voor het jaar 2020. Ik som de thema’s voor je op en wanneer je op een thema klikt, word je doorgelinkt naar het desbetreffende thema waar je vervolgens weer kunt zien wat binnen dat thema trending is:

  • Beyond Binary: meer diensten, producten en ook de mensen gaan steeds meer over op genderneutraliteit;
  • Conscious consumption: duurzaamheid komt steeds hoger op de agenda te staan;
  • Finding balance: de mens is steeds meer bewust bezig met de balans tussen werk en privé, maar ook met zelfbewustzijn en zelfontplooiing;
  • Home hub: je huis is niet alleen de plek waar je woont, maar is ook je sportschool en je kantoor. Tegenwoordig smelt alles steeds meer samen. Hoe richt je dit goed in?;
  • Internationally inspired: welke internationale invloeden zie je terug in je omgeving?;
  • Pampered pets: een trend waarin men op zoek is naar inspiratie om hun huisdier in de watten te leggen;
  • Responsible travel: trends voor duurzaam reizen;
  • Re-wilding: de natuur is het perfecte tegengif voor de digitale vermoeidheid, kunstlicht en onze zitcultuur;
  • Space everything: een trending thema wat steeds vaker gebruikt wordt voor educatie, zelfontplooiing en geloof;
  • 90s rerun: we leven tegenwoordig alsof het 1999 is. Welke 90s trends zien we terugkomen in interieur, mode en feestjes?

Herken jij je eigen zoekgedrag in bovenstaande trends? Ik zeer zeker wel in ieder geval! Misschien voor jou ook eens waardevol om na te gaan hoe je deze trends wellicht kunt gebruiken binnen het bedrijf waar je werkt. Ik merk dat deze trends niet alleen voor Pinterest gelden, maar over het algemeen ook centraal staan in het dagelijkse leven.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van flink wat theorie en inzichten over Pinterest. Ik hoop dat je er wat van opgestoken hebt en veel inspiratie hebt opgedaan. Mocht je Pinterest willen inzetten voor je bedrijf? Neem gerust contact met me op en dan kijk ik graag samen met je naar de mogelijkheden.

leesvoer

Dit is ook écht iets voor jou

Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Contentcreatie
Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Nu lezen
Maak kennis met Anne!
Overige Updates
Maak kennis met Anne!
Nu lezen
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Strategie
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Nu lezen
Bedankt voor je inschrijving. Veel leesplezier!
Oeps! Daar ging iets niet goed. Probeer het nog eens.
what's your story

We komen graag bij je langs!

Wij houden van laagdrempelig, persoonlijk contact en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Daarom komen we graag bij je langs voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Laten we kennis maken!