Trending topics

Trending Topics // Oktober 2021

Geschreven door
Trending Topics // Oktober 2021
Naud Jacobs

Ja hoor, daar zijn we weer met de belangrijkste en opvallendste updates en ontwikkelingen in de wereld van social media. De maand oktober bracht ons namelijk heel wat toffe nieuwe updates en features. Ik breng je met alle liefde weer helemaal op de hoogte. Check voordat je verder leest zeker eerst even het Trending Topic Journaal, waarin Lisanne je weer in een race tempo op de hoogte brengt van de nieuwste updates:


Facebook wordt Meta

Er speelt van alles bij en rondom Facebook en er zijn weer een aantal (grote) veranderingen op komst. Één van de meest opvallende veranderingen: Facebook heeft er voor gekozen om van naam te veranderen. Ik zal direct alvast verklappen dat dit geen gevolgen zal hebben voor de naam van de website en de app, dit blijft vertrouwd Facebook. De naamsverandering geldt alleen voor het moederbedrijf waaronder de vertrouwde platformen hangen.

Diverse (hele fijne!) updates van Instagram

Uiteraard hebben ze ook bij Instagram niet stil gezeten. Het platform kwam de afgelopen maand met een aantal heel fijne updates. 

Weg met #linkinbio! 

Persoonlijk vind ik deze update dus echt helemaal top: Instagram heeft namelijk de link-sticker voor iedereen beschikbaar gesteld. Zowel via zakelijke als persoonlijke accounts kun je tegenwoordig gebruik maken van de klikbare sticker. De vervanger van de swipe-up was tot voor kort (net zoals de swipe-up) alleen beschikbaar voor pagina’s met meer dan 10.000 volgers. Maar tegenwoordig kan dus iedere gebruiker gebruik maken van de klikbare sticker en hoef je in de stories dus niet naar de link in de bio te verwijzen. Dit zal vast en zeker een boost aan clicks geven! 

De volledige uitrol van deze feature heeft even geduurd: maar tegenwoordig kun je dan toch écht je Instagram berichten gaan plaatsen via je desktop. Een hele tijd geleden kondigde Instagram dit al aan, maar voor veel gebruikers liet deze feature nog even op zich wachten. Dit geldt zowel voor zakelijke als voor persoonlijke pagina’s. Dus ook die vakantiekiekjes van afgelopen zomer kun je easy via je laptop direct op Instagram plaatsen!



Instagram live notifications

Voortaan kun je een reminder instellen voor jouw livestreams op Instagram. Hoe dat precies werkt? Nou, dat kan heel eenvoudig door naar het Instagram Live scherm te gaan en via de kalenderbutton vervolgens je livestream in te plannen. Met deze nieuwe functie kun je ook heel eenvoudig een aankondiging van de livestream in je feed plaatsen en kunnen je volgers een reminder instellen. Wanneer ze dit doen krijgen ze een pushmelding zodra je live gaat. Geïnteresseerde volgers krijgen zo dus de kans om ook echt tijd vrij te maken om naar je livestream te kijken met als ultieme gevolg: meer betrokken kijkers op je livestream! 

IGTV verdwijnt?!

Jep, je leest het goed: Instagram stopt met IGTV. In eerste instantie klinkt dat best gek toch? Aangezien het platform juist méér en méér in aan het zetten is op video. Daarom komt Instagram uiteraard met een vervangende optie. Het is vanaf deze maand namelijk mogelijk om video’s tot een lengte van 60 minuten te plaatsen in de Instagram feed. Voorheen was het alleen mogelijk om langere video’s te plaatsen via IGTV. Maar die kunnen dus weer vrolijk in de feed geplaatst worden. 

De IGTV app blijft trouwens wel nog (een tijdje) bestaan voor gebruikers die enkel de intentie hebben om video’s te kijken.

Chronologische tijdlijn op Twitter

Onze vrienden bij Twitter zijn op het moment testen uit aan het voeren met de optie om de chronologische tijdlijn weer terug te toveren. Een aantal jaren geleden was het namelijk nog de standaard dat je gewoon berichten te zien kreeg op volgorde van tijd van plaatsing, zonder dat een algoritme bepaald wat  je te zien krijgt. Zoals je waarschijnlijk wel weet is dit al een hele tijd niet meer het geval en bepaalt het algoritme op basis van je interesses en (zoek)gedrag, wat jij als gebruiker te zien krijgt. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt de Twitteraar in de toekomst de optie om zelf met een switchknop over te schakelen naar de chronologische tijdlijn. 

Zelf verwacht ik dat dit goed nieuws betekent voor bedrijven die veel gebruik maken van organische content. Wat zal dit precies gaan betekenen voor adverteerders op Twitter? De tijd zal het leren…

LinkedIn stopt ermee?!

Om alvast je zorgen weg te halen, LinkedIn gaat niet volledig uit de lucht hoor. Maar in China kunnen de mensen binnenkort geen gebruik meer maken van LinkedIn. Nadat apps als WhatsApp, Facebook en Twitter al enige tijd geblokkeerd waren in het land, komt er nu ook een einde aan het Chinese avontuur van LinkedIn. Het is hiermee het laatste Amerikaanse platform dat verdwijnt uit China. De reden dat ook LinkedIn het voor gezien houdt in China is omdat het platform veel kritiek te verduren kreeg. Zo zou het platform mee werken aan de censuur in het land. LinkedIn blokkeerde in China bijvoorbeeld de profielen van gebruikers die op hun profiel hadden staan dat ze onderzoek hebben gedaan naar de mensenrechtenschendingen in het land. Maar dit soort zaken behoren straks tot de verleden tijd aangezien LinkedIn China nu dan toch echt definitief gaat verlaten. 再見


Zo, dat waren weer de belangrijkste updates van de maand oktober. Nu ben je weer helemaal up-to-date. Tot de volgende maand! 


leesvoer

Dit is ook écht iets voor jou

Adverteren met behulp van AI: Hoe Meta's AI jouw marketing boost
Advertising
Adverteren met behulp van AI: Hoe Meta's AI jouw marketing boost
Nu lezen
AI, regelgeving & meer: 5 social advertising trends voor 2024
Advertising
AI, regelgeving & meer: 5 social advertising trends voor 2024
Nu lezen
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Strategie
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Nu lezen
Bedankt voor je inschrijving. Veel leesplezier!
Oeps! Daar ging iets niet goed. Probeer het nog eens.
what's your story

We komen graag bij je langs!

Wij houden van laagdrempelig, persoonlijk contact en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Daarom komen we graag bij je langs voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Laten we kennis maken!