Contentcreatie

Zo maak je een professionele video met je telefoon

Geschreven door
Zo maak je een professionele video met je telefoon
Nina Smeijsters

In deze tijd kun je zo’n beetje alles met je telefoon. Het sprekende bewijs daarvan is de in 2018 uitgebrachte feature film ‘Unsane’, die volledig is gefilmd met een iPhone 7. Als dat geen teken is dat de technologie zich in een onnoemelijk hard tempo ontwikkelt, dan weten wij het ook niet meer. Je hoeft niet langer in het bezit te zijn van de nieuwste videografie accessoires om een mooie video te maken. In deze blog geef ik je tips & tricks om professionele beelden te schieten met enkel je telefoon als wapen. 

Houd rekening met het platform waar je jouw video wilt plaatsen

Wellicht voelt het logischer om horizontaal te filmen omdat je dan meer omgeving op kan nemen in je frame, maar heb je al eens overwogen om verticaal te filmen? Okay, hear me out.

Zoals we al eerder hebben aangestipt in onze Trending Topics blog, blijkt er uit onderzoek dat steeds meer mensen video's verticaal bekijken. Dat zie je bijvoorbeeld terug op vliegvelden, treinstations en poppodia, waar narrowcasting steeds vaker verticaal georiënteerd is. En eigenlijk is dat ook logisch als je je bedenkt dat we gewend zijn om de meeste content op onze mobieltjes te kijken. De opkomst van ephemeral content speelt daarin een belangrijke rol. Ephemeral content is tijdelijke en vluchtige content, waar Instagram Stories en Snapchat populaire voorbeelden van zijn.

Overweeg om verticaal te filmen als je een video wil plaatsen op bepaalde social media platforms, zoals Instagram, Facebook of Tik Tok. Ben je van plan om je video op een groter scherm of een televisie te laten zien? Dan kun je er beter voor kiezen om horizontaal te filmen. 

Audio is 50% van de video

Wat veel mensen vaak vergeten is dat de audio van je video net zo belangrijk, al dan niet belangrijker is dan het beeld. Geluid zorgt voor sfeer, verhoogt betrokkenheid en geeft clues over de inhoud. Een video met fantastisch beeld, maar slechte audio biedt geen prettige kijkervaring. 

Het lastige aan filmen met je telefoon is dat je niet echt kunt controleren hoe de audio zal klinken in je video, tenzij je eerst een opname maakt en dan terug luistert. Voordat je begint met filmen, kijk even om je heen zodat je mogelijke stoorzenders tijdig signaleert. 

Ben jij zelf de persoon die de camera hanteert? Zorg dan dat er geen gniffeltje ontsnapt; jouw mond zit het dichtst bij de microfoon, dus wanneer jij praat zal dat snel worden opgepikt. Dit herken je vast wel van de video’s die je wel eens hebt opgenomen in de kroeg of bij een concert. Daar waar het geluid hard staat hoor jij jezelf niet, maar je microfoon wel. Wanneer je na afloop thuis bent en de video herbeluistert komt je tot de onaangename ontdekking dat je vooral jezelf hoort blèren boven de muziek uit...

Zorg voor goede belichting

Bij een professionele uitstraling hoort naast een scherpe focus, ook een goede belichting. Daarbij is het essentieel dat het licht in balans is. Je wilt immers niet dat je video onder- of overbelicht is. Gelukkig kunnen onze telefoontjes zich tegenwoordig vrij makkelijk aanpassen. De camera registreert namelijk, net als bij een fototoestel op de automatische stand, hoeveel licht er aanwezig is. De camera past zich dan ook automatisch aan aan het omgevingslicht. 

Toch kan je er zelf ook nog voor zorgen dat de belichting maximaal bijdraagt aan jouw opname. De vuistregel is dat het licht niet van voren mag komen, dus keer je rug naar het lichtpunt of de zon. Tegenlicht maakt de objecten en personen in je field of view donker. Let erop dat jouw eigen schaduw niet in beeld te zien is. 


Bij tegenlicht valt het object/de persoon weg

Persoon is goed belicht en kijkt in de richting van de lichtbron


De kunst van het knippen en plakken

Videomateriaal verzameld? Dan is het nu tijd voor een creatief stukje knip- en plakwerk. De montage begint eigenlijk al vóórdat je het eerste beeld hebt geschoten. Je maakt het jezelf vele malen makkelijker in post-productie, wanneer je van tevoren al hebt bedacht hoe jouw eindproduct eruit moet komen te zien. 

Wat ook handig is om te bedenken, is of je wilt monteren op je computer of op je telefoon. Een betrouwbaar en overzichtelijk programma waar je alle kanten mee op kan is Adobe Premiere voor desktop - dat is een blog voor een andere keer - maar voor nu is het vooral belangrijk dat je jouw video zo snel mogelijk kunt afmaken op diezelfde telefoon waar je beelden op staan.

Heb je een iPhone? Dan is de standaard iMovie app een gebruiksvriendelijke tool om je video's mee te bewerken. Voor Android is dat Kinemaster. Met beide apps combineer, knip, splits en crop je je beelden eenvoudig. Ook is het mogelijk om filters, thema’s, fades en soundtracks toe te voegen. Kortom; een snelle en efficiënte manier om jouw telefoon-film tot leven te brengen. Sla je video op et voila! Tijd voor het moment suprême.

leesvoer

Dit is ook écht iets voor jou

Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Contentcreatie
Hoe je heel eenvoudig AI gebruikt om je foto's te bewerken
Nu lezen
Maak kennis met Anne!
Overige Updates
Maak kennis met Anne!
Nu lezen
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Strategie
Een goed offertetraject is goud waard; 7 tips die een gigantische impact kunnen maken binnen jouw organisatie. 
Nu lezen
Bedankt voor je inschrijving. Veel leesplezier!
Oeps! Daar ging iets niet goed. Probeer het nog eens.
what's your story

We komen graag bij je langs!

Wij houden van laagdrempelig, persoonlijk contact en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Daarom komen we graag bij je langs voor een geheel vrijblijvende kennismaking.

Laten we kennis maken!